Levensduur auto onder andere door gebruikte onderdelen met twee jaar gestegen

categorie: Onderdelen nieuws
datum:04-06-2019

De levensduur van een auto is sinds 2010 met ruim twee jaar gestegen. In dat jaar werden auto’s na gemiddeld 16,3 jaar naar de sloop gebracht. In 2018 was dat na 18,4 jaar. Een verlenging van meer dan twee jaar, welke onder andere is toe te schrijven aan het gebruik van circulaire onderdelen

In Nederland is er een goed sluitend administratiesysteem dat de levenscyclus van een auto bijhoudt. In dit systeem worden auto’s aangemeld als ze de weg op gaan en afgemeld als ze gedemonteerd worden, dus er kan nauwkeurig worden bijgehouden hoe lang een auto rijdt.

Opkomst circulaire mobiliteit

De stijging van de levensduur van een auto is toe te schrijven aan een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de huidige en net achter ons liggende generatie auto’s, maar ook de economische en sociaal-maatschappelijke omstandigheden zoals de opkomst van circulaire mobiliteit, waarbij auto’s met gebruikte onderdelen vaker en vaker levensverlengend gerepareerd en opgeknapt worden.

Gebruikte onderdelen meer en meer een alternatief

Gebruikte onderdelen worden voor meer en meer consumenten een alternatief voor steeds maar weer nieuwe onderdelen of zelfs een nieuwe auto kopen’, zegt Bart Ebben, directeur van het gelijknamige onderdelen & demontagebedrijf in een reactie. ‘Circulaire mobiliteit is een trend waar wij altijd in geloofd hebben. Het is een manier om direct bij te dragen aan duurzaamheid en waardoor er minder restproduct overblijft.’

Gebruikte onderdelen zorgen voor verlenging levensduur auto

Ebbens woorden worden onderschreven door de jaarcijfers van ARN (Autorecycling Nederland), waaruit blijkt dat de recyclingsketen van afgedankte auto’s (waartoe de demontagebranche behoort) het aangeleverde materiaal voor maar liefst voor 98,4% nuttig besteed. Autorecycling kent na demontage en verkoop van gebruikte onderdelen ook nog een shred- en nascheid-fase waarna er nog maar 1.6% van 216 miljoen kilo auto over is gebleven.

Bron: Schroot!

 

Keer terug naar het nieuwsoverzicht.