CitroŽn XM viert dertigste verjaardag

categorie: Onderdelen nieuws
datum:23-05-2019

Vandaag, 23 mei 2019, is het precies 30 jaar geleden dat Citroën de auto presenteerde die door sommige liefhebbers als de laatste echte Citroën wordt gezien: de XM. De bijzondere vijfdeurs-sedan viel op door z'n design en techniek.

Citroen XM bestaat 30 jaar in mei 2019

Direct na de introductie werd de Citroen XM meteen verkozen tot Auto van het Jaar 1990. De XM stond bol van de innovaties en moest als opvolger van de CX onder andere een concurrent worden van de BMW 5-serie. de vormgeving van de auto werd verzorgd door het externe designhuis Bertone. Deze tekenden voor een opvallend Italiaans design met een strak lijnenspel en een platte, lage neus. Opvolgers van de XM werden de C5 en de meer exclusieve C6.

Twaalf ruiten

Kenmerkend voor het design van de XM is verder het aantal ruiten. Maar liefst twaalf telt deze auto en dan wordt het binnenruitje dat een koude nek bij passagiers op de achterbank moet voorkomen niet eens meegeteld. Onder het bijzondere exterieur van de XM, die later ook als opvallende Break-variant geïntroduceerd werd, vinden een nieuwe generatie van het hydractieve veersysteem waar Citroën zo bekend om staat. Dit systeem zorgde er voor dat de wagen reed zoals een echte Citroën kon rijden. 

Op motorengebied was de XM wat minder innovatief. Het model was alleen leverbaar met een tweeliter benzinemotor en een 2.1 liter dieselmotor. De laatste mogelijkheid was een 3.0 V6 motor

Gebruikte onderdelen

Anno 2019 rijden er nog altijd vele XM's rond en dat is deels te danken aan de mogelijkheid om auto's met gebruikte onderdelen te onderhouden. Bart Ebben Specialist Citroën Peugeot heeft een speciale onderdelenlijn ontwikkeld met gebruikte onderdelen voor Old- en Youngtimers zoals de XM: Bart Ebben Vintage Onderdelen. Van de XM hebben wij nog liefst 1800 onderdelen op voorraad

Naast tweedehands onderdelen kunnen we ook nog een aantal nieuwe onderdelen leveren, een extra service is bijvoorbeeld het op maat maken van hydraulische leidingen voor het XM hydropneumatische veersysteem.

Bart Ebben Vintage onderdelen voor youngtimer Citroen en Peugeot modellen